Internationale Vrouwendag: ‘Join Me on the Bridge?’

Al meer dan 100 jaar wordt Internationale Vrouwendag gevierd en in 23 landen is 8 maart inmiddels een nationale vrije dag. In China, Macedonië, Madagaskar en Nepal betekent 8 maart zelfs een nationale vrije dag alleen voor vrouwen. In Bulgarije en Roemenië heeft Internationale Vrouwendag veel weg van Moederdag, omdat kinderen hun moeder en oma’s cadeautjes geven.

In andere landen geldt 8 maart als dé dag om de straat op te gaan en te protesteren tegen de bestaande genderongelijkheid. Zo organiseert de vrouwenbeweging in Polen jaarlijks grote feministische demonstraties in Poolse steden en komen vele Pakistaanse vrouwen bij elkaar om samen de internationale vrouwendag te vieren en hun stem te laten horen in de voortdurende strijd voor hun rechten.

Bron: website asafeworldforwomen.org

Vanuit de VN wordt Internationale Vrouwendag gedefinieerd als ‘Dag van de Vrouwenrechten en Internationale Vrede’ waarbij de belangrijke rol van vrouwen in het bevorderen van vrede en veiligheid wordt erkend. Daarnaast benadrukt de VN met deze benaming het belang van gendergelijkheid en ontwikkeling en actieve participatie van vrouwen voor het streven naar een veilige en vrije wereld.

Vaak wordt 8 maart ook gezien als een moment om stil te staan bij de vele krachtige vrouwen en betrokken mannen die strijden voor gendergelijkheid in hun gemeenschap, maatschappij of op het wereldtoneel en om solidariteit te tonen met vrouwen die leven in gewelddadige omstandigheden en conflictsituaties.

Deze Internationale Vrouwendag organiseren ‘Safe World for Women’ en ‘Women for Women International’ opnieuw de ‘Join Me on the Bridge’-campagne. Deze campagne wordt in steeds meer landen opgepakt en ontstond oorspronkelijk in Rwanda en Congo in 2010. Rwandese en Congolese vrouwen kwamen toen samen op de brug die hun landen verbindt als symbolische brug van hoop en vrede voor de toekomst.

Deze inspirerende daad leidde tot een wereldwijde beweging, waarbij afgelopen jaar op 8 maart duizenden mensen op vele honderden bruggen hun solidariteit toonden met de Congolese en Rwandese vrouwen. Zo werd het belang onderstreept van vrede en gendergelijkheid, juist gedurende vredesonderhandelingen en in de representatie in de regering en andere overheidsorganen.

Voor meer informatie, zie de website van ‘Join Me on the Bridge’. Tot nu toe staan er evenementen gepland in Toronto, Londen, New York, Zweden, Oeganda, Schotland en Florida. Wie weet een geschikte brug voor een Nederlandse versie van Join Me on the Bridge?

Filmpje \’Join me on the Bridge\’

Door Esther Goedendorp

 

 

Laat een reactie achter