Wat we doen | Thema | Beijing+25

Beijing+25

Beijing+25 (2020)

2020 staat in het teken van Beijing+25. Dit jaar markeert de vijfentwintigste verjaardag van de Vierde Wereldvrouwenconferentie en de goedkeuring van de Beijing Declaration and Platform for Action, de meest uitgebreide agenda op het gebied van gendergelijkheid en vrouwenrechten.  

In 1995 togen 17.000 afgevaardigden en 30.000 activisten van over de hele wereld naar Beijing om de vierde Wereldvrouwenconferentie bij te wonen. Dit was een van de grootste bijeenkomsten ter bevordering van vrouwenrechten ooit gehouden.

Ondanks enige vooruitgang is de echte verandering traag en heeft tot op heden geen enkel land gendergelijkheid bereikt. Nu staat de wereld voor een ongekende reeks uitdagingen die de vooruitgang van de rechten van meisjes en vrouwen bedreigen.
 
Generation Equality Forum

In 2020 zijn er verschillende fora die in het teken staan van de Beijing Declaration and Platform for Action. Het Generation Equality Forum is een door het maatschappelijk middenveld geleide, wereldwijde bijeenkomst voor gendergelijkheid, geïnitieerd door UN Women en mede georganiseerd door de regeringen van Mexico en Frankrijk. Deze wereldwijde bijeenkomst zal verschillende actoren, waaronder jongeren en activisten, samenbrengen om een frisse en gedurfde feministische agenda in kaart te brengen. Een ander doel is het creëren van een progressief partnerschap op het gebied van gendergelijkheid. 

Evenementen in aanloop naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in september 2020 waar de resultaten worden gepresenteerd aan regeringen. 

Civil society forum (28 okt 2019, Genève)
Feministische en vrouwenrechtenorganisatie bereiden dit pre-forum voor. Gemeenschappelijke feministische prioriteiten uit de Europese, Noord-Amerikaanse, Kaukasus- en Centraal-Aziatische regio's zullen bijdragen aan schaduwrapporten over gendergelijkheid en de situatie van de vrouwenrechten.

Beijing + 25 Regional Review Meeting (29-30 okt 2019, Genève)
De vergadering van de VN-lidstaten biedt een forum om de vorderingen van de regeringen bij de toezeggingen van Beijing te evalueren. De bijeenkomst wordt gezamenlijk georganiseerd door UNECE en het Regionaal Vrouwenbureau van de VN voor Europa en Centraal-Azië. 

Commission on the Status of Women (CSW64) (9-20 maart 2020)
De CSW-vergadering wordt uitgesteld. Lees hier meer hierover.

De belangrijkste focus van de CSW-vergadering zal liggen op de evaluatie en beoordeling van de uitvoering van the Beijing Platform for Action en de resultaten van de 23e speciale zitting van de Algemene Vergadering. De evaluatie omvat een beoordeling van de huidige uitdagingen die van invloed zijn op de uitvoering van het actieplatform en de verwezenlijking van gendergelijkheid en de empowerment van vrouwen en de bijdrage daarvan aan de volledige verwezenlijking van de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling. Lees hier meer over de rol van WO=MEN bij de CSW. Op 30 januari 2020 hebben Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis en WO=MEN bij de briefing voor de jaarlijkse zitting van de UN Commission on the Status of Women de NGO-aanbevelingen aangeboden aan de Nederlandse regeringsdelegatie. Bekijk hier de prioriteiten van het Nederlands maatschappelijk middenveld: Beijing, Backlash and the Future of Women's* Rights
Delen:
Kennisbank

In de Kennisbank vind je meer informatie over wereldwijde gendergelijkheid, respect voor vrouwenrechten en alle thema’s waar WO=MEN zich voor inzet.