In 2021 zijn diverse activiteiten gepland die in het teken staan van de
Beijing Declaration and Platform for Action. Het Generation Equality Forum (GEF) is de naam voor twee wereldwijde bijeenkomsten voor gendergelijkheid, geïnitieerd door UN Women en mede georganiseerd door de regeringen van Mexico en Frankrijk en met actieve betrokkenheid van het maatschappelijk middenveld.
Deze bijeenkomsten zullen verschillende actoren, waaronder jongeren en activisten, samenbrengen om een feministische agenda te ontwikkelen. En om een progressief partnerschap te ontwikkelen op het gebied van gendergelijkheid.
Als onderdeel van het Generation Equality Forum proces zijn zes thematische actiecoalities opgericht. Deze dragen de komende vijf jaar (2021 – 2026) een verantwoordelijkheid om concrete en duurzame verandering teweeg te brengen op het gebied van vrouwenrechten en gendergelijkheid. Deze actiecoalities sluiten aan bij de
Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDGs).
De zes thematische Generation Equality Action Coalitions zijn:
- Gender gerelateerd geweld
- Economische rechtvaardigheid en rechten
- Lichamelijke autonomie en seksuele en reproductieve gezondheid en rechten
- Feministische actie voor klimaat rechtvaardigheid
- Technologie en innovatie voor gendergelijkheid
- Feministische bewegingen en leiderschap
Iedere actiecoalitie zal specifiek oog hebben voor meisjes en jonge vrouwen met betrekking tot hun thema en werk en jongeren zullen direct worden betrokken in de leiding van de actie coalities.
Nederland en het door Nederland gesteunde Count Me In! consortium, waar WO=MEN een strategische partner in is, zijn onderdeel van het leiderschap van Actiecoalitie 6: feministische bewegingen en leiderschap. Diverse andere NGOs in Nederland die zich inzetten voor vrouwenrechten en gendergelijkheid zijn zelf of via hun hoofdkantoor of lokale partners betrokken bij één of meerdere actiecoalities. WO=MEN organiseert kennisuitwisselingen tussen geïnteresseerde betrokken organisaties en ambtenaren.
Generation Equality Compact voor Vrouwen, Vrede en Veiligheid en Humanitaire Actie
Internationale evenementen in aanloop naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) in september 2021 waar de Generation Equality Forum resultaten worden gepresenteerd aan regeringen.
65th Commission on the Status of Women - CSW65 (15 – 26 mrt 2021, New York/virtueel)
Tijdens de CSW vergaderen lidstaten, VN-organisaties en NGOs (met ECOSOC accreditatie) uit de hele wereld over gendergelijkheid en vrouwenrechten om tot slot te komen tot een gezamenlijk uitkomstdocument ("agreed conclusions”) van de lidstaten. De CSW zal in 2021 voor het eerst (bijna) volledig virtueel plaatsvinden.
De focus van de CSW in 2021 is op de volledige en effectieve participatie en besluitvorming van vrouwen in het publieke leven, en het tegengaan van geweld, om gendergelijkheid en empowerment van alle vrouwen en meisjes te bereiken.
WO=MEN coördineert de Nederlandse inbreng vanuit het Maatschappelijk Middenveld voor de CSW. Zie
hier voor meer informatie.
CSW65 NGO Forum (14 – 26 mrt 2021, virtueel)
Ieder jaar organiseert NGO CSW New York tijdens de CSW een parallel forum dat toegankelijker is voor NGOs en activisten met als doel het ondersteunen van participatie van feministische en vrouwenrechtenorganisaties in VN processen. Dit jaar zal het forum volledig virtueel zijn en daarmee zelfs nog meer mogelijkheden bieden voor organisaties en activisten om een sessie te organiseren of bij te wonen.
Generation Equality Forum, (29 – 31 mrt 2021, Mexico-stad/virtueel & juni 2021, Parijs/virtueel)
Het Generation Equality Forum bestaat uit twee internationale bijeenkomsten voor gendergelijkheid, geïnitieerd door UN Women en mede georganiseerd door de regeringen van Mexico en Frankrijk en met actieve betrokkenheid op verschillende niveaus van het maatschappelijk middenveld.
De bedoeling van het Forum is om een wereldwijde publieke dialoog te faciliteren over het afleggen van verantwoording (accountability) en de urgente maatregelen die nodig zijn voor gendergelijkheid. Tegelijkertijd zal de kracht van vrouwenrechtenactivisme, feministische solidariteit en leiderschap van jongeren voor het teweegbrengen van duurzame veranderingen worden gevierd. Het Forum heeft verder de bedoeling – in lijn met de thematische Action Coalitions die in 2020 zijn begonnen – om de waarde van multilateralisme te bevestigen en partnerschappen tussen diverse actoren, waaronder maatschappelijke organisaties maar ook academici, het bedrijfsleven, de media en parlementen – te stimuleren.
Naar verwachting zullen de uitkomsten van het Forum worden gepresenteerd tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) in september 2021.
Vanwege de covid-19 pandemie zal de bijeenkomst een combinatie van participatiemogelijkheden bieden: zowel (in kleinere vorm dan eerst gepland) in Mexico-stad als virtueel.
Meer informatie over de Generation Equality Forum in Mexico
hier en Frankrijk
hier.