Actueel | Blog

terug

Gendergelijkheid en betekenisvolle jongerenparticipatie: cruciaal voor klimaatrechtvaardigheid!

Uitwisseling tussen jongerenvertegenwoordigers en voorvechters van gendergelijkheid en vrouwenrechten richting COP30

08-05-2025
Wat zijn de gedeelde prioriteiten richting de klimaattop in Brazilië van feministische- en jongerenorganisaties? En welke kansen liggen er om de krachten tussen deze organisatieste bundelen? Dit waren verschillende vragen die op 24 april, in een sessie met Kaj Hoogeboom van de Jonge Klimaatbeweging en de twee huidige VN Jongerenvertegenwoordigers Duurzame Ontwikkeling Sarah Nasrawi en Tommy Blomvliet aan bod kwamen op het kantoor van WO=MEN Dutch Gender Platform.  
 
Centraal stellen van de stemvan jongeren op de klimaattop 

Wat de verschillende organisaties die deelnamen aan de sessie verbindt in de strijd voor klimaatrechtvaardigheid,is dat zij eisen dat hun stem gehoord wordt bij de internationale klimmaattop.  

Sarah en Tommy reizen momenteel het hele land door ter voorbereiding van de klimaattop in Brazilië, die in november plaatsvindt. Zij gaan met verschillende Nederlandse jongeren in gesprek, inclusief jongeren uit Aruba, Bonaire en Curaçao, om hun stemmen vervolgens te vertegenwoordigen bij de Verenigde Naties. Natuurlijk zijn de stemmen van jongeren divers, maar elk jaar wordt er weer een rode draad gevonden waarmee de groep vertegenwoordigd wordt. Ze spreken jongeren tijdens het geven van gastlessen op verschillende scholen in Nederland, en gaan ook in gesprek met jongeren die bijvoorbeeld werkzaam zijn bij banken en in de financiële sector. Zij vertegenwoordigen vervolgens de prioriteiten van jongeren binnen de Nederlandse delegatie die naar de klimaattop gaat aan het einde van het jaar. 

Net zoals Sarah en Tommy, benadrukt ook Kaj dat het belangrijk is "om jongeren naar de klimaattop te brengen, én de klimaattop naar de belevingswereld van jongeren.” Inmiddels hebben meer dan 70 jongerenorganisaties de Jonge Klimaatagenda ondertekend, waarmee zij samen meer dan 1,1 miljoen Nederlandse jongeren vertegenwoordigen. Dit geeft de Jonge Klimaatbeweging een stevig mandaat om in gesprek te gaan met politici over het (internationaal) klimaatbeleid. Om jongeren echt een stem te kunnen geven, is het essentieel hen eerst goed te informeren. Omdat de klimaattop voor veel jongeren een abstract en onbekend begrip is, probeert de Jonge Klimaatbeweging samen met de Jongeren Vertegenwoordigers Sarah en Tommy dit onderwerp toegankelijker te maken, onder andere door het maken van uitlegvideo’s op sociale media. 
 
Samenwerking tussen organisaties met verschillende perspectieven is van groot belang in tijden van bezuinigingen 

De internationale klimaatonderhandelingen zijn complex en daarom is samenwerken cruciaal. Zowel de jongerenvertegenwoordigers, Jonge Klimaatbeweging en de leden van WO=MEN werken vanuit verschillende coalities om verschillende onderhandelingstracks te volgen. Denk aan de onderhandelingen over het nieuwe Gender Actie Plan, adaptatie en financiering. Zo vertelt Sarah dat verschillende jongerenvertegenwoordigers wereldwijd bij elkaar komen en onderling de onderhandelingstracks met elkaar verdelen om te volgen. Zo houden ze elkaar op de hoogte van de laatste stand van zaken en kunnen ze samen sparren over hun inzet, onder andere over gendergelijkheid. 

WO=MEN leden zijn naast de Internationale Klimaatcoalitie in Nederland, ook lid van grotere internationale netwerken zoals de Women and Gender Constituency en het Climate Action Network (CAN). Deze netwerken bieden een unieke kans om op de hoogte te blijven van verschillende onderhandelingsthema's, maar ook om van andere perspectieven te leren wereldwijd. Zo kunnen we nog veel leren van jonge feministen in Latijns-Amerika of bijvoorbeeld de MENA-regio die strijden voor klimaatrechtvaardigheid. Hier zijn het juist vaak  de jonge vrouwelijke leiders die de feministische bewegingen leiden. Er werd geconcludeerd dat wij hier in Nederland nog veel van deze inspirerende activisten kunnen leren.  

Tot slot, deze sessie benadrukte het belang van samenwerking tussen maatschappelijke organisaties, zeker in tijden van bezuinigingen. Koepelorganisaties en platforms zoals de Jonge Klimaatbeweging en WO=MEN spelen hierin een cruciale rol. Door hun krachten te bundelen met andere organisaties, kunnen ze de lasten beter verdelen, profiteren van een bredere expertise en daarmee hun netwerk versterken. Juist deze samenwerking maakt het mogelijk dat organisaties, ondanks de toenemende druk op het maatschappelijk middenveld, hun werk zinvol kunnen voortzetten en zich kunnen blijven inzetten voor klimaatrechtvaardigheid. 
 
Wil je met de genoemde jongeren of WO=MEN in contact komen? Stuur dan een mail naar Eva Lia Colombo: e.colombo@wo-men.nl  
terug
Delen:
Kennisbank

In de Kennisbank vind je meer informatie over wereldwijde gendergelijkheid, respect voor vrouwenrechten en alle thema’s waar WO=MEN zich voor inzet.