Actueel | Steun lokale partners Syrië en Turkije

Steun lokale partners en activisten die werken met vrouwen, meisjes, trans- en niet-binaire mensen in Syrië en Turkije

 
 
De afgelopen dagen kregen we vragen over waar mensen kunnen doneren om onder meer vrouwen, meisjes en andere vaak moeilijker bereikbare groepen in Syrië en Turkije te steunen. Daarom hebben we een lijst met aanbevelingen van onze leden en partnerorganisaties samengesteld. Dit gaat met name om lokale organisaties die momenteel de frontline workers zijn en direct werken met moeilijk bereikbare groepen. Zij kunnen een verschil maken in de noodhulpverlening na de zware aardbevingen op 6 februari 2023. Zij zijn ter plekke in Syrië en Turkije om mensen te steunen en directe hulp te verlenen.
 
Ook verspreiden organisaties calls for action, bijvoorbeeld aan overheden wereldwijd, en vragen om ondertekening. 

Deze lijst zal de komende tijd regelmatig worden bijgewerkt. 
 

Lokale partners van ActionAid 
ActionAid heeft een noodfonds opgericht voor deze noodsituatie, die haar lokale collega's en partnerorganisaties in staat stelt om direct in actie te komen. Lokale partners voorzien vrouwen en families van eten, warme kleding en onderdak. Zo zijn er bij de slachtoffers van deze ramp vluchtelingen uit Syrië die nu in Turkije wonen en mensen die door de situatie in Syrië al langer ontheemd zijn. Deze mensen moeten zeker extra hulp krijgen. 

Steun de partners van ActionAid met een gift voor hun werk.
 

Center for Civil Society and Democracy (CCSD) 
Het Center for Civil Society and Democracy (CCSD) is een onafhankelijk Syrisch centrum dat zich inzet voor het ondersteunen en versterken van het maatschappelijk middenveld in Syrië en daarin de essentiële rol van vrouwen benadrukt. Hun kantoor in Gaziantep in Turkije ligt middenin het rampgebied en het kantoor en werknemers zijn zwaar getroffen. Het CCSD heeft een noodoproep uitgebracht na de aardbevingen en werkt samen met lokale partners om te voldoen aan lokale behoeften. 

Steun CCSD met een gift voor hun werk
 
 
IGLYO
De International Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer and Intersex (LGBTQI) Youth & Student Organisation, IGLYO, heeft op haar website een lijst samengesteld van organisaties waar naar gedoneerd kan worden die specifiek hulp en steun bieden aan LGBTQI en sekswerkers in de aardbevingsgebieden. 
 
Steun deze organisaties met een gift voor hun werk.
 

Lokale partners van PAX 
PAX werkt al jaren met lokale partnerorganisaties in Noord-Syrië aan vrede en vrijheid en de bescherming van burgers in een bloedige oorlog. De aardbeving is een ramp op een ramp. PAX vraagt steun voor partners zoals Women Now, een organisatie die strijdt voor de emancipatie van vrouwen in Syrië.

Steun de partners van PAX met een gift voor hun werk.
 

Stichting Joury & White Helmets in Idlib, Syrië
Onze partner Stichting Joury zet zich in voor de emancipatie van Arabische en Syrische vrouwen in Nederland. Zij hebben momenteel direct persoonlijk contact met mensen van de White Helmets in Idlib, Syrië. De White Helmets zijn welbekend en opereren al jaren als frontline responders in de oorlogssituatie in Syrië. Zij komen als eerste in actie om bijvoorbeeld slachtoffers van bombardementen te redden. Zij zijn nu ook actief in het aardbevingsgebied. Het eerste geld is al verstuurd via een contactpersoon op de grens met Turkije en gebruikt voor de aanschaf van tenten, dekens, voeding, kleding en hout tegen de barre weersomstandigheden. 
 

Bijdrages kunnen gedoneerd worden op:
IBAN: NL29INGB0657891231
Ten name van: H. Fenich
 
 
Toezegging van de Minister wat betreft export en financiële transacties 

De minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Liesje Schreinemacher, heeft in de Tweede Kamer expliciet 10 miljoen euro toegezegd voor humanitaire hulp naar Syrië. Zij benadrukt daarbij: 

"In de dialoog met partnerorganisaties let ik ook op hinder die organisaties mogelijk ondervinden als gevolg van sancties jegens het Syrische regime. Daarbij is het van groot belang om, in tegenstelling tot sommige berichtgeving hierover, te benadrukken dat de export van veel hulpgoederen, zoals tenten, voedsel maar ook zwaar materieel zoals machines om puin te ruimen, niet verboden is onder geldende EU-sancties. Hetzelfde geldt voor financiële transacties met lokale hulporganisaties, zolang zij niet onder directe controle staan van personen of entiteiten op de sanctielijst”.  
 
Lees de gehele brief hier 
 
 

Calls for Action en Solidariteitsbetuigingen voor de ramp in Syrië en Turkije 
 

Oproep Syrian Female Journalists Network (SFJN) 
Het Syrian Female Journalists Network (SJFN) is gespecialiseerd in feministische media die samenwerkt met Syrische journalisten en media outlets. De organisatie beschermt de rechten van vrouwen werkzaam in de media en van mensenrechtenverdedigers. Zij vragen om een oproep te ondertekenen gericht aan alle landen om hun verantwoordelijkheid te nemen jegens de humanitaire crisis in Syrië. 

Teken de oproep hier