Taboedoorbrekende muurschilderingen
10-12-2022
Tijdens de 16-daagse campagne van Orange the World nemen we je graag mee in de wereld van artivism (het gebruik van kunst in activisme). Hoe wordt kunst ingezet en versterkt het de veiligheid van meisjes, vrouwen en LHBTQ gemeenschappen?
Het leven van veel trans personen in India speelt zich af in het geheim. Het is lastig om uit de anonimiteit te stappen en persoonlijke verhalen te delen. Toch is er een kunstproject dat al jaren actief sporen in India nalaat en taboes rondom trans vrouwen doorbreekt.
De inwoners van Bangalore kunnen er niet omheen. Onder het spoor is een gigantische muur beschilderd met felle kleuren en een portret van een trans persoon. Met een duidelijke boodschap ernaast: ‘NaavuIdevve’ (‘wij bestaan ook’). Een van de kunstenaars is Shanthi Muniswamy. Zeven jaar geleden kwam ze al scrollend door haar social media feed het Aravani Art Project tegen. "Ik had altijd al een passie voor kunst. Dat ik nu een organisatie tegenkwam die zich met kunst bezighoudt en er voor trans vrouwen is, was fantastisch! Ik voel me zo gelukkig in deze inclusieve gemeenschap, het is net familie.”

Het Aravani Art Project wil creatieve verbindingen leggen tussen leden van de transgemeenschap en andere gemeenschappen wereldwijd. Met als doel de discriminatie, het stigma en de systemische ongelijkheid waarmee trans personen worden geconfronteerd, te verminderen. Kunstenaar Poornima Sukumar richtte tijdens een feministische beweging in 2015 het Aravani Art Project op. Specifiek om trans vrouwen een kans te geven zich op een andere manier te laten zien."Trans vrouwen worden vaak als seksueel gezien en niet als persoon. Dat is het grootste geweld die hun wordt aangedaan”, aldus Poornima.
"De sfeer is voelbaar anders dankzij de gebouwhoge kunstwerken. Kunst maakt gesprekken mogelijk in het sociale domein.”
Overheden, bedrijven en kleine organisaties werken tijdens een kunstproject op een heel natuurlijke manier samen met trans vrouwen. Samen creëren ze een omgeving waarin iedereen mag meedoen en waarin gesprekken worden gevoerd. Alle deelnemers worden op een subtiele manier bewustgemaakt van hun verantwoordelijkheid bij de sociale thema’s die spelen voor trans vrouwen.