Taxichauffeurs als ambassadeurs
08-12-2022
Tijdens de 16-daagse campagne van Orange the World nemen we je graag mee in de wereld van artivism (het gebruik van kunst in activisme). Hoe wordt kunst ingezet en versterkt het de veiligheid van meisjes, vrouwen en LHBTQ gemeenschappen?
Het openbaar vervoer in Kenia is een van de meest gebruikte vormen van vervoer en tegelijk een van de meest onveilige plekken voor voor vrouwen, meisjes en LHBTQ-ers. Toen de non-profit organisatie INEND (Initiative for Equality and Non-Discrimation) in 2015 een eerste bewustwordingscampagne opzette, was de keuze snel gemaakt om deze chauffeurs als eerste te bereiken. Als deze openbaar vervoer chauffeurs ambassadeurs worden, is de sociale impact gigantisch.
Een wirwar van motors en minibusjes staan langs de kant van de weg. Mensen springen achterop de motortaxi. De chauffeurs van de kleurrijke minibusjes roepen de eindbestemming om hun klanten van ver naar binnen te lokken. Het openbaar vervoer in Kenia is een van de meest gebruikte vormen van vervoer en tegelijk een van de meest onveilige plekken voor voor vrouwen, meisjes en LHBTQ-ers. Een deel van de 1,2 miljoen boda boda (motortaxi) chauffeurs en 120 duizend matatu (minibus) chauffeurs maken zich regelmatig schuldig aan discriminatie en geweld jegens deze groep. Toen de non-profit organisatie INEND (Initiative for Equality and Non-Discrimation) in 2015 een eerste bewustwordingscampagne opzette, was de keuze snel gemaakt om deze chauffeurs als eerste te bereiken. Als deze openbaar vervoer chauffeurs ambassadeurs worden, is de sociale impact gigantisch.
INEND ontwikkelde een drie-daagse training die door gedegen onderzoek vooraf naadloos aansloot bij de taxichauffeurs. Ze leren alles over gender, mensenrechten, religie, seksualiteit en wetgeving. Aan het eind van elke training worden de deelnemers gevraagd wat zij concreet zouden willen doen om bewustzijn verder door te geven aan hun omgeving en collega’s. Zo ontstond het idee van een opvallende muurschildering in de wijk. "De deelnemers vonden het niet voldoende om alleen het gesprek binnen de vier muren te houden. Het gesprek moet doorgaan op plekken waar veel verkeer is of waar de chauffeurs samenkomen. Zo ontstond het idee van een muurschildering in een wijk in Mombassa. Een muurschildering blijft altijd spreken,” vertelt Atieno Dayo, belangenbehartiger bij INEND. De zwarte en rode tekst knalt van de witte muur af: ‘Safe space for all – Stop stigma discrimination &stop stigma and discrimination against women, marginalised groups and sexual & gender minorities in society.’ "Het valt erg op. Mensen zien dit en worden aan het denken gezet”, licht Atieno toe waarom een muurschildering zo effectief is.
