Actueel | In de media

terug

Hoe corona een vrouwenprobleem werd

2020-05-19
 
Deze pandemie is ook een feministische kwestie. Grazia legt uit hoe de coronacrisis vrouwen meer raakt dan mannen. 

Vrouwen in de wereld dragen evenredig veel de lasten, thuis en in de economie", sprak secretaris-generaal van de VN Antonio Gueterres. Pandemieen raken vrouwen anders dan mannen. Een goed voorbeeld was de ebola-uitbraak in 2014 in West-Afrika. Alle medische aandacht ging ineens naar de epidemie en kraamzorg werd verwaarloosd, met een schrikbarende stijging van de moeder- en babysterfte tot gevolg.

Noortje Willems (33), communicatie-adviseur bij het Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis Atria vertelt: "Het gaat niet om nieuwe problemen, maar de coronacrisis kan bestaande ongelijkheid vergroten, en dit raakt vooral vrouwen." Een van die problemen is de druk op de ongelijke werk- en zorgverdeling tussen partners. Ook in Nederland is het vaak nog de norm dat de man fulltine werkt en de vrouw parttime. "De verwachting is dat degene die de zorgtaken al deed, nu nog meer op zich neemt. Uit onderzoek blijkt ook dat vrouwen thuis meer emotiewerk op zich nemen, denk aan het ondersteunen bij de thuisscholing en het plannen van boodschappen. Er komt dus meer op de schouders van vrouwen."

Vrouwen in de frontlinie

Ook Anne-Floor Dekker (39), programmamanager Gender, Vrede en Veiligheid bij het platform WO=MEN is ervan overtuigd dat de pandemie een ander effect heeft op vrouwen dan op mannen. "Vrouwen zijn oververtegenwoordigd in beroepen die in de frontlinie acties zijn, zoals de zorg. Ook zijn ze in de meerderheid in sectoren als de kledingindustrie, huishoudelijk werk en sexwerk. Het zijn (vooral) vrouwen die geen vast contract hebben, en daarom nu eerder hun baan verliezen, geen recht hebben op voorzieningen en werken in slechte arbeidsomstandigheden. In veel landen zijn het ook de vrouwen die naar de markt moeten om te zorgen dat er voedsel is. Daar is social distancing bijna onmogelijk, dus vangen vrouwen de klappen. Ook vrouwenrechtenactivisten worden hard geraakt. In Colombia werd vrouwenrechtenactivist Carlota Isabel Salinas Perez vermoord, omdat ze door de coronamaatregelen niet kon verplaatsen om zo uit handen van haar tegenstanders te blijven. We zien ook wereldwijd dat vrouwenorganisaties nu niet samen kunnen komen, omdat ze anders gevaar lopen." Grote gevolgen dus. 
 
 


Lees meer
Delen:
Kennisbank

In de Kennisbank vind je meer informatie over wereldwijde gendergelijkheid, respect voor vrouwenrechten en alle thema’s waar WO=MEN zich voor inzet.