Actueel | Nieuws

terug

Interview: Waarom is Milieudefensie lid geworden van WO=MEN?

26-06-2025
Milieudefensie is sinds een jaar lid van WO=MEN en dat verdient wel wat speciale aandacht! We spraken met Anouk Strijd, Senior Policy Advisor Climate Justice & Just Energy Transition, over hun werk en ambities.   

Waarom is Milieudefensie lid geworden van WO=MEN?

"Als we het hebben over klimaatrechtvaardigheid — een écht rechtvaardige transitie waar iedereen in mee kan — dan moeten we ook spreken over de scheve machtsverhoudingen in ons huidige systeem. Gendergelijkheid is daar één van. De wil om daar aandacht aan te geven binnen Milieudefensie is er zeker, maar men weet niet altijd op welke manier, en de kennis die er wel is wordt ook nog niet breed gedeeld binnen de organisatie.” 

"Hoewel onze internationale programma’s vaak een gendersensitieve, en soms zelfs feministische, aanpak hebben - waardoor gender- en andere vormen van verschil vanzelfsprekend worden meegenomen - vindt dit werk nog steeds grotendeels plaats binnen een silo. Mijn collega’s en ik proberen inzichten, bijvoorbeeld over dat een rechtvaardige transitie bij uitstek feministisch moet zijn, zo veel mogelijk intern te verspreiden om mensen bewust te maken van het belang hiervan in internationale klimaatrechtvaardigheid.” 

"Aansluiting bij WO=MEN is voor ons dus een manier om kennis op te doen, van anderen te leren, maar ook zelf kennis te delen. Daarnaast hebben we elkaar als maatschappelijk middenveld hard nodig - zeker in deze tijden waarin de maatschappelijke ruimte onder druk staat - en klimaat-, milieu- en mensenrechtenwetgeving wordt uitgehold door de lobby van grote vervuilende bedrijven.” 

"Werken in coalities maakt ons sterker en zorgt ervoor dat we meer impact maken voor diverse groepen mensen op verschillende niveaus. Dat is hard nodig! De tijd dringt als we een leefbare planeet voor iedereen willen behouden.”  

Waarom zijn gendergelijkheid en vrouwenrechten belangrijk voor jullie? 

"Het huidige energiesysteem is gebouwd op systematische en historische ongelijkheden die diepgeworteld zijn in onze maatschappij en economie. Geïndustrialiseerde landen en hun grote bedrijven zijn verantwoordelijk voor een onevenredig groot deel van de historische CO₂-uitstoot, terwijl de negatieve gevolgen van gevaarlijke klimaatverandering (zoals extreem weer, droogte en overstromingen) het mondiale zuiden extra hard raken."
 
"Door bestaande ongelijkheden worden arme gemeenschappen, migranten, vrouwen, LGBTQIA+, Black, Indigenous People of Colour (BIPOC) en mensen met een handicap in landen met de minste uitstoot het zwaarst getroffen. Vrouwen en meisjes worden door genderongelijkheid vaak specifiek en onevenredig hard geraakt en hebben de minste middelen om zich aan te passen, waardoor ongelijkheid alleen maar groter wordt. Als we een rechtvaardig, fossielvrij en circulair energiesysteem willen, moeten we inzichten over genderongelijkheid (en andere ongelijkheden) serieus nemen. Het hernieuwbare energiesysteem moet niet voortbouwen op bestaande ongelijkheden en opnieuw uitbuiting en misbruik in de hand werken."
 
Hoe hopen jullie impact te maken door samen te werken met andere leden van WO=MEN?  

"Samen staan we sterker en kunnen de expertises van verschillende leden elkaar goed aanvullen. Met en via WO=MEN werken we vooral aan het rechtvaardiger maken van internationaal klimaatbeleid en zetten we druk op bedrijven om zich aan de internationale klimaatafspraken van het Parijs Akkoord te houden."
 
"We pleiten op verschillende niveaus voor bindende regels voor bedrijven op het gebied van klimaat, milieu en mensenrechten. Bijvoorbeeld de plicht voor bedrijven om ambitieuze klimaattransitieplannen op te stellen en uit te voeren, maar dat moet natuurlijk wel op een rechtvaardige manier gebeuren. Daarom houden we ons ook bezig met het integreren van het ‘just energy transition’-perspectief, in samenwerking met internationale partners. De transitie moet niet ten koste gaan van lokale gemeenschappen, waaronder vrouwen en meisjes, maar juist bijdragen aan verduurzaming in landen in het mondiale zuiden, bevorderen van energietoegang, en aan bredere sociale rechtvaardigheid.” 

Welke expertise kan jullie organisatie inbrengen in het netwerk van WO=MEN?  

"Als Milieudefensie kunnen we expertise inbrengen op het gebied van klimaatverandering, klimaatrechtvaardigheid, klimaatzaken, bindende regelgeving voor bedrijven en specifiek de verantwoordelijkheden die bedrijven hebben om te voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs. We zetten o.a. via onze campagnes druk op 30 grote vervuilers om te voldoen aan de internationale klimaatafspraken van Parijs en pleiten voor sterkere bindende regelgeving voor bedrijven op het gebied van klimaat en een rechtvaardige transitie. We onderzoeken bijvoorbeeld de mogelijkheden voor een internationale klimaatplicht voor bedrijven als non-state actoren binnen het United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC). Daarnaast hebben we veel ervaring en expertise in het voeren van rechtszaken, het mobiliseren van mensen en beschikken we over een groot internationaal netwerk.” 
 
  
terug
Delen:
Kennisbank

In de Kennisbank vind je meer informatie over wereldwijde gendergelijkheid, respect voor vrouwenrechten en alle thema’s waar WO=MEN zich voor inzet.