Actueel | Nieuws

terug

WO=MEN aanwezig bij de klimaatonderhandelingen in Bonn 2025

12-06-2025

Onze Gender en Klimaat collega’s Eva Lia Colombo en Cléo Dorel-Watson zijn komende week samen met ActionAid Nederland, CARE Nederland, Mercy Corps, Milieudefensie, Simavi, Oxfam Novib, WECF, en partners aanwezig zijn bij de klimaatonderhandelingen in Bonn, waar ze de klimaatonderhandelingen aandachtig zullen volgen met een feministische blik. 

De klimaatcrisis raakt vrouwen en meisjes onevenredig 

Vrouwen en meisjes in al hun diversiteit worden onevenredig hard getroffen door de gevolgen van de klimaatcrisis. Dit geldt ook voor de LGBTQIA+-gemeenschap, mensen met een handicap, Inheemse Volkeren en andere groepen in een gemarginaliseerde positie. Ondanks hun kennis, expertise en leiderschap worden deze groepen nog te vaak buitengesloten van besluitvorming en hebben ze onvoldoende toegang tot financiering en middelen om bij te dragen aan oplossingen. Dit is niet alleen oneerlijk, maar ook inefficiënt. Vrouwengeleide, feministische en vrouwenrechtenorganisaties spelen een cruciale rol in het ontwikkelen en uitvoeren van effectieve klimaatacties. Vind meer concrete voorbeelden in onze paper 'Gendergelijkheid als basis voor klimaat- en biodiversiteitsbeleid'.

Gendergelijkheid is centraal voor een effectieve klimaattop 

Ook de VN erkent dat gendergelijkheid cruciaal is voor effectief klimaatbeleid. Tijdens COP29 in november 2024 is besloten om het Enhanced Lima Work Programme on Gender (LWPG) een raamwerk binnen de Verenigde Naties dat als doel heeft om gendergelijkheid te bevorderen in klimaatbeleid en de uitvoering daarvan - met tien jaar te verlengen. Daarnaast is afgesproken dat er een nieuw Gender Action Plan (GAP) ontwikkeld moest worden tijdens de SB62 sessies in Bonn (juni 2025), met het idee om hierover op COP30 in Brazilië (november 2025) een definitief besluit te nemen. Volgende week vertrekt WO=MEN dan ook, samen met leden, naar Bonn om onder andere deel te nemen aan de technische workshops waarin dit nieuwe Gender Action Plan, geformuleerd zal worden.   

Samen met het internationale feministische netwerk Women and Gender Constituency stelden we verschillende aanbevelingen op voor een ambitieus en intersectioneel Genderactieplan. Onder andere: 

  • Bevorder coherent beleid — niet alleen tussen verschillende onderhandelingstracks, maar ook met andere VN-processen.
  • Meet en rapporteer duidelijk de impact van je activiteiten en acties door gebruik te maken van SMART-doelstellingen, met gegevens uitgesplitst op geslacht, leeftijd en beperking (SADD). Daarnaast zijn concrete indicatoren en gedefinieerde tijdspaden essentieel. Zorg hierbij voor afstemming met bestaande processen en beschikbare middelen op zowel nationaal als sub-nationaal niveau. 
  • Mobiliseer structurele financiering voor de uitvoering van de GAP. Zorg ervoor dat de GAP zelf activiteiten heeft die innovatieve manieren en mogelijkheden verkennen waarmee financiele middelen structureel beschikbaar kunnen worden gesteld, gemobiliseerd kunnen worden en gericht ingezet kunnen worden om gendertransformatief klimaatactie te bevorderen.  
Lees hier de volledige reeks aanbevelingen die we in samenwerking met de Women and Gender Constituency hebben opgesteld.

Tot slot, het integreren van een genderperspectief in alle onderhandelingstracks is essentieel voor effectief beleid. Wij zijn ons er dan ook van bewust dat gender niet als thema geheel gereduceerd kan worden tot het Genderactieplan (GAP). Volg dan ook onze leden die betrokken zijn bij verschillende onderhandelingstracks - zoals adaptatie, just transition en financiering - met oog voor gendergelijkheid!
terug
Delen:
Kennisbank

In de Kennisbank vind je meer informatie over wereldwijde gendergelijkheid, respect voor vrouwenrechten en alle thema’s waar WO=MEN zich voor inzet.