Actueel | Agenda

terug

Online grensoverschrijdend gedrag: Seks(e) en het Internet

Datum: 30-11-2021
Tijd: 13:00
Locatie: online

Het internet is voor jongeren een belangrijke plek geworden om hun gender- en seksuele identiteit te ontdekken, verkennen en ontwikkelen. Sociale media zorgen ervoor dat je kan laten zien wie je bent of wie je zou willen zijn. Op sociale media, online platforms en in chatrooms worden de hele dag door informatie, foto’s en filmpjes met elkaar gedeeld. Online daten, flirten en het delen van intieme beelden wordt hierdoor makkelijker.

Tegelijkertijd ben je online kwetsbaarder voor grensoverschrijdend gedrag. Een profiel op sociale media aanmaken kan anoniem en in veel gevallen heb je niet altijd controle over wat er met jouw gedeelde content gebeurd. Online grensoverschrijdend gedrag komt voor in vormen van cyberpesten en online haat tot vormen van online seksueel geweld zoals ongewenste sexting, grooming en wraakporno. Als professional kan het lastig zijn om in gesprek met jongeren online gedrag te bespreken, online weerbaarheid te versterken en grensoverschrijdend gedrag tijdig te signaleren. Hoe maak je online gedrag bespreekbaar? En hoe kan je als professional bijdragen aan een leuke en veilige omgeving online?

Onderzoek online seksuele intimidatie
In recente cijfers van het CBS kwam naar voren dat jongeren het vaakst slachtoffer werden van online seksuele intimidatie: "Jongeren zijn duidelijk het vaakst slachtoffer van online seksuele intimidatie, met name jonge vrouwen: bijna 30 procent van de 16- tot 18-jarige en 23 procent van de 18- tot 24-jarige vrouwen geeft aan hiermee te zijn geconfronteerd.” Ook biseksuele vrouwen en homoseksuele mannen kregen vaker te maken met ongewenst gedrag dan hun heteroseksuele leeftijdsgenoten. In het onderzoek kwam ook naar voren dat slachtoffers vooral hulp zochten in hun informele netwerk, maar 4,4% ging in gesprek met een hulpverlener en 2,2% zocht contact met de politie. Het is dus van groot belang dat professionals de juiste handvaten krijgen om seksuele intimidatie (vroegtijdig) te signaleren en om het op een effectieve manier aan te kunnen pakken.

Paneldiscussies en lezingen
Graag gaan Atria en Rutgers op dinsdag 30 november in gesprek met ervaringsdeskundigen, jongeren en professionals om kennis, ervaringen en inzichten over online geweld te delen. Ze zullen dieper ingaan op thema’s als online seksuele intimidatie en online haat, rekening houdend met verschillende perspectieven en achtergronden. Doel is om samen met professionals een veiligere omgeving te creëren voor jongeren om de online zoektocht naar hun gender- en seksuele identiteit te kunnen vormgeven. Door de samenwerking met SPUI25 zal het gehele programma via een livestream online te volgen zijn.

Het programma wordt gehost door journalist, presentator en Propaganda-verslaggever Charisa Chotoe.

Sprekers
Dr. Marijke Naezer is cultureel antropoloog en genderstudies wetenschapper. Ze werkt als zelfstandig onderzoeker, spreker, auteur en adviseur. In 2018 promoveerde ze op een onderzoek naar de manier waarop jongeren vormgeven aan seksualiteit via sociale media. Ook deed ze onderzoek naar de ongewenste verspreiding van sexting-materiaal door Nederlandse jongeren.

Tofik Dibi is schrijver en politicus. Hij startte afgelopen jaar de campagne #StopShaming tegen online shaming en expose-accounts.

Robin Griffin is student fotografie. Zij was zelf slachtoffer maar ook dader van online slutshaming en zet zich nu in voor een veilige omgeving waar je trots mag zijn om jezelf te laten zien. Ze maakte een foto expositie rondom online slutshaming en spreekt op middelbare scholen over haar ervaringen met de alledaagse verspreiding van (valse) naaktfoto’s.

Mignon Nusteling is kunstenaar en dichter, en ook bekend door haar Instagramaccount @Mignonnus waar ze zonder gêne onderwerpen aansnijdt als kunst, autisme, cyberbullying, seksualiteit en feminisme.
 
Meld je hier aan voor de livestream
Delen: