Actueel | Agenda

terug

Wereldvluchtelingendag: wake voor meer begrip en medemenselijkheid

Datum: 19-06-2021
Tijd: 14:00 - 15:00 uur
Locatie: Online

Deze zondag is het Wereldvluchtelingendag. Ieder jaar staan we op 20 juni stil bij het lot van de miljoenen mensen die huis en haard moeten verlaten, op zoek naar een veilig onderkomen. Dit keer doen we dat een dag eerder, op 19 juni, met een bijzondere Wake voor Vluchtelingen.
 
Door conflict, geweld, vervolging en de gevolgen van klimaatverandering slaan miljoenen mensen op de vlucht. Cordaid biedt ter plaatse hulp: een dak boven het hoofd, voedsel, schoon drinkwater, onderwijs voor kinderen en werk en inkomen. Zo ook in het noorden van Oeganda, waar ongeveer een miljoen vluchtelingen uit Zuid-Soedan worden opgevangen.

Aandacht en betrokkenheid
De Wake voor Vluchtelingen is een 24-uurs wake in Den Haag in het kader van Wereldvluchtelingendag, met als doel meer publieke aandacht en betrokkenheid voor vluchtelingen. Uiteindelijk moet dit leiden tot meer kennis, begrip, medemenselijkheid en steun voor een humaan en menswaardig migratie- en vluchtelingenbeleid.

Cordaid zal tijdens de wake een deel van het programma verzorgen, tussen 14:00 en 15:00 uur, in samenwerking met Florence Andrew van de Support Trust for African Development.

We zullen ingaan op de situatie in Zuid-Soedan en de oorzaken waarom zoveel mensen gevlucht zijn. Ook bespreken we de opvang van vluchtelingen in het noorden van Oeganda, waar niet alleen Cordaid aan bijdraagt maar ook de Soedanese en Oegandese diaspora in Nederland.Delen: