Actueel | Blog

terug

Terugblik op de WO=MEN en PAX Panel discussie 24 juni: De noodzaak voor Gender-Responsieve Overgangsgerechtigheid in Zuid-Sudan

27-06-2024
WO=MEN, in samenwerking met PAX en voorzitter Plan Nederland, kijkt terug op een informatieve en hoopvolle lunchsessie met de projectmedewerkers van PAX Zuid Soedan; Vicky Apio en John William. Beiden werken dagelijks aan overgangsgerechtigheid (transitional justice) en vrede in Zuid-Sudan. 
 
De sessie had als doel het creëren van bewustwording over de dreigende crisis in Zuid-Sudan en het onderzoeken van manieren om mensen daarin te ondersteunen. Zuid-Sudan heeft te maken meteen van de ergste vluchtelingencrises ter wereld, een verleden van diepgeworteld gewelddadig conflict, en 60% van de bevolking die uit vrouwen bestaat.  
 
"Als vrouw in Zuid-Sudan ben je meer een eigendom dan een mens. Je wordt bezit,” zei Vicky Apio Iligo. Ze noemde de situatie waarbij 2-jarige dochters kunnen worden 'geboekt' als bruid aan 30-jarige mannelijke familieleden. Als de man sterft, erft een ander familielid haar. 
 
In december zijn er verkiezingen gepland en het is zeer de vraag of die vreedzaam gaan verlopen. In het land is de noodzaak voor gender-responsieveovergangsgerechtigheidmaar ook vredesopbouw op verschillende niveaus, van gemeenschappen tot nationaal niveau, cruciaal. 
 
Belangrijke discussies omvatten de uitdagingen waar vrouwen voor staan, de rol van onderwijs,de noodzaak van het aanpakken van voor vrouwen onderdrukkende lokale wetgeving, en het belang van mannelijke steun, hoe mannelijke rolmodellen die staan voor vrouwenrechten bijdragen, en diverse stemmen in het transformeren van gewelddadig gedrag. 
 
We danken Vicky Apio Iligo, John William (PAX Zuid Soedan)en Jet Bastiani (Plan Nederland) voor deze inspirerende sessie en iedereen die ons heeft vergezeld. 
terug
Delen:
Kennisbank

In de Kennisbank vind je meer informatie over wereldwijde gendergelijkheid, respect voor vrouwenrechten en alle thema’s waar WO=MEN zich voor inzet.