Actueel | Blog

terug

WECF Hoogtepunten FBB Community Festival

12-12-2023
Community festival – De Triple Nexus+: Gender, Klimaat, Vrede, en Veiligheid 
 
Ter voorbereiding van de Shaping Feminist Foreign Policy conferentie, bezocht Women Engage for A Common Future (WECF) de dag ervoor het FPP community festival. Een van onze partners, Priscilla Achakpa van het Women Environment Programme (WEP) deelde een inspirerend verhaal over de Triple Nexus+: Gender, Klimaat, Vrede, en Veiligheid: "Vrouwen hebben de kracht om de samenleving te transformeren”. Ze benadrukte het onderling verbonden karakter van deze kwesties door uit te leggen dat we onveilige leefomgevingen en gebrek aan veiligheid niet kunnen begrijpen zonder klimaatverandering te begrijpen, zeker nu conflicten steeds vaker gedreven worden door schaarste. Daarom worden de onderliggende problemen niet aangepakt door alleen klimaatverandering te belichten, of alleen de focus te leggen op conflictbemiddeling. Ze deelde hoe haar organisatie toegewijd is aan vredesonderhandelingen en het hierbij integreren van deze onderling verbonden kwesties in werkbare oplossingen. Dit wordt gedaan door samen te werken met de lokale bevolking en hun betrokkenheid te waarborgen, in plaats van simpelweg oplossingen op te leggen van buitenaf: "We hebben geen militaire interventie nodig, we moeten met onze mensen praten.” Ze benadrukte de belangrijke rol van grassroots-organisaties en de grote effecten die deze groepen kunnen hebben: "Op de een of andere manier zijn de mensen in machtsposities betrokken bij deze problemen. We moeten eigen onafhankelijk onderzoek doen om te achterhalen wie erbij betrokken zijn en hen benaderen om hiermee te stoppen.”
 
*Deze blog is onderdeel van "Hoogtepunten van de Shaping Feminist Foreign Policy conferentie 2023" geschreven door WECF. Lees het gehele artikel hier.
terug
Delen:
Kennisbank

In de Kennisbank vind je meer informatie over wereldwijde gendergelijkheid, respect voor vrouwenrechten en alle thema’s waar WO=MEN zich voor inzet.