Actueel | In de media

terug

De Groene Amsterdammer

2019-10-16
 
De evangelisatie van de Afrikaanse baarmoeder 

Abortus is in Oeganda verboden. Nieuw is dat christelijke organisaties uit de VS alles doen om handhaving van dat verbod door te drukken. Ondertussen neemt het aantal ongewenste zwangerschappen alleen maar toe.
Door Lisa Peters en Marlies Pilon16 oktober 2019 – verschenen in nr. 42
 
In dit artikel komt ook Margriet van der Zouw aan het woord:
"Internationale afspraken over vrouwenrechten die decennia geleden al op papier zijn gezet, staan plotseling weer ter discussie. Volgens Margriet van der Zouw van WO=MEN, een platform dat samen met Nederlandse vrouwenorganisaties op het hoogste internationale niveau lobbyt voor gendergelijkheid en vrouwenrechten, is die tegenbeweging er altijd geweest. Maar de conservatieve krachten zijn steeds feller en beter georganiseerd. ‘Tijdens de VN-top over vrouwenrechten in New York reed er dit jaar opeens een anti-abortusbus rond met een enorme foto van een foetus en de tekst Let me live!’, vertelt ze. Ook werd de Keniaanse voorzitter die de onderhandelingen tussen de 193 lidstaten over vrouwenrechten leidde terwijl de vergadering in volle gang was bestookt met zeker duizend haatberichten. ‘In tijden van zorg over mensenrechten merk je vaak dat vrouwen- en meisjesrechten fungeren als een kanarie in de kolenmijn’, zei Sigrid Kaag, minister van Ontwikkelingssamenwerking op NPO Radio 1. Als het over gendergelijkheid en abortus gaat, zijn er ruwweg twee kampen op het internationale strijdtoneel. Het kamp van de mensenrechtenvoorvechters – die zichzelf achter de schermen de ‘mountain group’ noemen omdat er nog altijd bergen verzet moeten worden – bestaat uit onder meer de EU, Australië en Canada. Zij staan lijnrecht tegenover het kamp van de conservatieve geloofsstrijders – spottend omgedoopt tot ‘unholy alliance’ – waarin onder meer Saoedi-Arabië, Rusland, het Vaticaan. Met de VS aan hun zijde heeft deze anti-abortusguerillagroep plots weer de wind mee. ‘Zij blokkeren elke tekst waarin het begrip "reproductieve rechten” staat’, zegt Van der Zouw. ‘Abortus en de rechten van de lhbti-gemeenschap zijn vandaag de dag echte no-go-onderwerpen tijdens die internationale vergaderingen.’"
Lees meer
Delen:
Kennisbank

In de Kennisbank vind je meer informatie over wereldwijde gendergelijkheid, respect voor vrouwenrechten en alle thema’s waar WO=MEN zich voor inzet.