Actueel | In de media

terug

De Volkskrant

2019-03-09
 
Hoe gebruiken vrouwen het kiesrecht dat zij honderd jaar geleden hebben verworven? Veel vaker dan mannen stemmen ze op een vrouw en ook de partijkeuze is anders. Maar de politieke voorkeur blijkt in de loop der jaren flink verschoven.

Laila Ait Baali (35) neemt altijd haar kinderen mee naar het stemlokaal, in de school aan het einde van hun straat in een Rijswijkse buitenwijk. Bij thuiskomst na haar werk checkt de jurist op haar smartphone nog even snel de laatste peilingen, want ze wil strategisch stemmen, op een vrouw die net buiten de boot lijkt te vallen. Wie weet, komt die dankzij voorkeurstemmen toch in de Tweede Kamer, de gemeenteraad of Provinciale Staten. Zodra ze haar zoons van 2, 4 en 8 jaar in hun jas heeft geholpen kan de optocht beginnen. Onderweg trakteert ze hen op een lesje democratie. En hoort ze zichzelf haar strenge hoogleraar staatsrecht Elzinga imiteren: ‘Wie niet stemt mag niet klagen.’ Oneliners waar haar vader in haar jeugd mee strooide, staan haar ook nog scherp voor de geest. Alles wat blijft hangen is winst.
Lees meer
Delen:
Kennisbank

In de Kennisbank vind je meer informatie over wereldwijde gendergelijkheid, respect voor vrouwenrechten en alle thema’s waar WO=MEN zich voor inzet.