Actueel | In de media

terug

‘Opgeven? Wij? Nooit’

2020-02-05
 
De VN-Veiligheidsraad Resolutie 1325 bestaat al meer dan 20 jaar. Met deze resolutie werd in oktober 2000 op het hoogste internationale veiligheidsniveau erkent dat meisjes en vrouwen beter moeten worden beschermd voor, tijdens en na conflict. Ook roept Resolutie 1325 lidstaten op om vrouwen en meisjes beter en betekenisvol te betrekken bij o.a. conflictresolutie, vredesprocessen en wederopbouw van hun land.  
 
Wat betekent deze resolutie voor vrouwen in conflictgebieden nu? In samenwerking met de leden van WO=MEN Dutch Gender Platform portretteerde Greta Riemersma vrouwelijke vredesactivisten in (post)conflictgebieden. Zij vertellen over hun werk en leven 20 jaar na de aanname van Resolutie 1325. De portretten werden gepubliceerd in de Groene Amsterdammer.
 
Deel 3:  ‘Opgeven? Wij? Nooit’
Celia Umenza en Norka Ortiz vechten voor de rechten van de Nasa en de Wayuu, de inheemse volken in Colombia waartoe ze behoren. ‘Voor ons hoort de strijd er altijd bij.’

 
Lees het artikel
Deel 1: ‘Zonder gendergelijkheid houdt dit conflict nooit op’
Deel 2: ‘De laatste stuiptrekkingen van het patriarchaat’
Deel 4: ‘Praten in dit land betekent: levens redden’ 

terug
Delen:
Kennisbank

In de Kennisbank vind je meer informatie over wereldwijde gendergelijkheid, respect voor vrouwenrechten en alle thema’s waar WO=MEN zich voor inzet.