Actueel | In de media

terug

Overlevers van seksueel geweld in oorlog en conflict worden wereldwijd in de steek gelaten

2023-12-13
 
Onze Directeur Laila Ait Baali en Programma Manager Gender, Vrede en Veiligheid Anne-Floor Dekker schreven een opinie artikel voor de Volkskrant over het consequente gebrek aan aandacht voor en actie tegen seksueel geweld als wapen in conflict en oorlog.
 
Seksueel geweld wordt soms bewust als oorlogswapen ingezet om tegenstanders te dehumaniseren, destabiliseren en zelfs ‘om te volken’. Maar de meeste landen hebben geen toereikend juridisch systeem om deze oorlogsmisdaden te erkennen en te onderzoeken. 

Sinds een week zijn de verhalen over verkrachtingen van Israëlische vrouwen door Hamas-strijders internationaal nieuws. De Israëlische VN-ambassadeur stelde onlangs dat er sinds de dag van de aanval op 7 oktober al signalen waren van deze oorlogsmisdaden. Hij verweet de internationale gemeenschap weg te kijken van het seksueel geweld dat Israëlische vrouwen was aangedaan.

Diverse media voerden vervolgens experts op om uit te leggen hoe het mogelijk was dat er nu pas aandacht is voor het seksueel geweld. Zij concludeerden wat veel vrouwenorganisaties al jaren weten: seksueel geweld als oorlogswapen heeft geen prioriteit.
 
Lees het volledige artikel hier.
 

terug
Delen:
Kennisbank

In de Kennisbank vind je meer informatie over wereldwijde gendergelijkheid, respect voor vrouwenrechten en alle thema’s waar WO=MEN zich voor inzet.