Actueel | In de media

terug

Vrouwenrechten en emancipatie, juist nu

2020-03-24
 
Je kon erop wachten: de coronacrisisbestrijding is voor autoritaire en illiberale overheden de ideale gelegenheid om mensenrechten terzijde te schuiven. In Hongarije wil premier Viktor Orbán de rest van het jaar per decreet regeren. Onafhankelijke journalisten die kritisch berichten over de corona-aanpak van de Hongaarse regering worden nu al beschuldigd van het verspreiden van nepnieuws. In de Verenigde Staten grijpen autoriteiten in Texas en Ohio de pandemie aan om het abortusrecht in te perken, door te stellen dat abortus op het moment onder ‘niet-noodzakelijke ingrepen’ valt.

Uitzonderlijke tijden, uitzonderlijke maatregelen, zo legitimeren overheden hun huidige aanpak. Maar mensenrechtenorganisaties vrezen dat fundamentele vrijheden worden uitgehold. Bijvoorbeeld van vrouwen in kwetsbare posities. „Terwijl we al een terugslag zagen de afgelopen jaren als het gaat om vrouwenrechten”, zegt Anne-Floor Dekker door de telefoon. Dekker is actief voor WO=MEN, een platform dat zich nationaal en internationaal inzet voor gendergelijkheid en vrouwenrechten. „Wat we in het algemeen meestal merken is dat in tijden van crisis vrouwenrechten als eerste van de politieke agenda af vallen. Dat is nu niet anders.”

 
 

Lees meer
Delen:
Kennisbank

In de Kennisbank vind je meer informatie over wereldwijde gendergelijkheid, respect voor vrouwenrechten en alle thema’s waar WO=MEN zich voor inzet.