Actueel | Nieuws

terug

Lancering Nationaal Actieplan rond Vrouwen, Vrede en Veiligheid (NAP 1325-IV)

16-12-2020
NIEUWSBERICHT 

Lancering Nationaal Actieplan rond Vrouwen, Vrede en Veiligheid

De Nederlandse overheid en maatschappelijk middenveld presenteren het vierde Nationale Actieplan over Vrouwen, Vrede en Veiligheid, kortweg het NAP 1325-IV. Samen maken wij ons sterk voor een wereld waarin gelijke en betekenisvolle deelname van vrouwen en meisjes in besluitvormingsprocessen ten behoeve van vrede en veiligheid vanzelfsprekend is, duurzame vrede en ontwikkelingskansen voor iedereen realiseerbaar zijn en conflictgerelateerd geweld tegen vrouwen, mannen, meisjes en jongens stopt.

Unieke samenwerking 
Het NAP 1325-IV is ontwikkeld door de ministeries van Buitenlandse Zaken, Defensie, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Justitie en Veiligheid en de politie, samen met meer dan 60 maatschappelijke organisaties. Met dit NAP 1325 versterken we onze gezamenlijke inzet op de volledige uitvoer van VN-Veiligheidsraad Resolutie 1325, aangenomen in 2000, en de 10 opeenvolgende resoluties die landen oproepen te investeren in conflictpreventie en vrede- en veiligheidsprocessen waarin iedereen wordt gehoord. Dit inclusieve NAP 1325 Partnerschap tussen overheid en maatschappelijke organisaties is uniek in zijn soort. 

Bescherming vrouwen in Nederland
De basis voor dit NAP 1325 werd gelegd in ruim 15 thematische consultaties en talloze gesprekken met experts, grassroots vrouwen(rechten)organisaties, vrouwelijke vredesactivisten en vrouwelijke mensenrechtenverdedigers van over de hele wereld. 

Dit NAP 1325 is een vervolg op drie voorgaande Nationale Actieplannen rond Vrouwen, Vrede en Veiligheid. Nieuw aan dit vierde plan is:

  • De inzet op structurele toepassing van een genderlens in alle beleid en beleidsuitvoering rond vrede en veiligheid.
  • De erkenning van de noodzaak om ook vrouwen en meisjes uit conflictsituaties, in Nederland, te beschermen, en hun betekenisvolle participatie in besluitvorming te steunen.
  • Een gezamenlijk monitorings-, evaluatie-, verantwoordings- en leerraamwerk. Ieder jaar maakt het NAP 1325 partnerschap de balans op en stuurt bij, en verbetert waar nodig.
  • Een Oversight Board van overheid en maatschappelijk middenveld dat toeziet op de uitvoer en de monitoring van het NAP 1325, en een gezamenlijke leeragenda en breed draagvlak.

Kijk voor meer informatie over het NAP 1325-IV en de NAP 1325-ondertekenaars op www.nap1325.nl en op Rijksoverheid.nl. Bekijk deze video voor een indruk van het werk van het NAP 1325 Partnerschap. Bekijk deze lanceringsvideo met bijdragen van onder andere Ank Bijleveld, Minister van Defensie en Ankie Broekers-Knol, Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid.
 

Contact:

WO=MEN Dutch Gender Platform: Anne-Floor Dekker en Karin de Jonge
Ministerie van Buitenlandse Zaken: Marijn van Blom

 
Lees het NAP 1325-IV hier.

terug
Delen:
Kennisbank

In de Kennisbank vind je meer informatie over wereldwijde gendergelijkheid, respect voor vrouwenrechten en alle thema’s waar WO=MEN zich voor inzet.