Actueel | Nieuws

terug

Spreek je uit voor gendergelijkheid en vrouwenrechten

26-10-2020
Gendergelijkheid en vrouwenrechten staan wereldwijd onder druk door een groeiende conservatieve oppositie. WO=MEN Dutch Gender Platform roept iedereen die zich bekommert om gendergelijkheid en vrouwenrechten op zich uit te spreken. 
 
Donderdag 22 oktober 2020 ondertekenden de Verenigde Staten samen met 31 andere landen een declaratie waarin zij zich uitspreken tegen abortus. Diezelfde middag besluit het Poolse hooggerechtshof dat de abortus van een foetus met een aangeboren afwijking in strijd is met de Poolse grondwet, waardoor ANA (Abortion Network Amsterdam) het aantal hulpverzoeken uit Polen meteen zag stijgen en Women on Web gratis abortuspillen ter beschikking stelt. Ook in Nederland nemen al langer de dreigementen bij abortusklinieken toe. Toegang tot veilige abortus en seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) voor vrouwen in al hun diversiteit is geen vanzelfsprekendheid. Terwijl autonomie een fundamenteel recht is waar in de jaren 70 al voor gestreden werd met de bekende ‘Baas in eigen buik’-kreet. 
 
Dit zijn geen losstaande ontwikkelingen. Conservatieve krachten weten elkaar steeds beter te vinden. En door de retoriek van conservatieve politieke leiders voelen mensen zich gesterkt en gelegitimeerd om hun vrouwonvriendelijke ideologieën te verspreiden. Polen en Turkije gaven deze zomer aan uit de Istanbul Conventie te willen stappen, het verdrag dat vrouwen moet beschermen tegen geweld – een belangrijk verdrag in een tijd waarin geweld tegen vrouwen enorm toeneemt. Hongarije nam een nieuwe wet aan die de wettelijke erkenning van transgenders en intersekse mensen verbiedt. En de Braziliaanse president Bolsonaro voert onderwijshervormingen in en noemt het bespreken van ongelijkheid, racisme of gender ‘ideologisch brainwashing’. 

Groeiende beweging
 
De wereldwijde conservatieve oppositie mobiliseert zich snel en effectief tegen gendergelijkheid en hard bevochten rechten. Maar er is ook een groeiende en diverse beweging die zich uitspreekt voor het behoud van fundamentele mensenrechten. Zo gingen op 23 oktober duizenden Polen de straat op tegen de verdere inperkingen van de abortuswet. In Mexico staakten vrouwen vanwege het groeiende aantal gevallen van gendergerelateerd geweld, in Wit-Rusland protesteerden duizenden mensen tegen president Loekasjenko en Nederland was onderdeel van een gezamenlijk statement voor SRGR. 
 
De focus van gendergelijkheids- en vrouwenrechtenorganisaties ligt noodgedwongen op vasthouden waar decennia lang voor gevochten is. Terwijl vooruitgang noodzakelijk is.
 
WO=MEN Dutch Gender Platform roept iedereen op zich uit te spreken voor gendergelijkheid en vrouwenrechten. Voor solidariteit met vrouwenrechtenactivisten die wereldwijd hun leven riskeren omdat zij zich uitspreken voor fundamentele rechten. Politici van ieder politiek spectrum, beleidsmakers, mensen op straat: spreek je uit. Gebruik de hashtag #IkSpreekMeUitVoorVrouwenrechten op sociale media. Ben je lid van een politieke partij? Zorg ervoor dat gendergelijkheid en vrouwenrechten goed verankerd zijn in de verkiezingsprogramma’s. 
 
Gendergelijkheid en vrouwenrechten moeten topprioriteit zijn op de (inter)nationale politieke agenda’s. En het recht op een veilige abortus hoort daar natuurlijk ook bij. Hierbij is het cruciaal dat Nederland politieke financiële steun blijft verlenen aan vrouwenrechtenorganisaties en –activisten. Om zo de toename van geweld tegen vrouwen effectief tegen te gaan en om ervoor te zorgen dat vrouwen zich kunnen blijven uitspreken tegen schadelijke, beperkende en discriminerende maatregelen. Nederland heeft hier een belangrijke rol als voorvechter van gendergelijkheid en vrouwenrechten.
 
Gendergelijkheid en vrouwenrechten zijn fundamentele mensenrechten, geen luxe. 
 
#IkSpreekMeUitVoorVrouwenrechten


terug
Delen:
Kennisbank

In de Kennisbank vind je meer informatie over wereldwijde gendergelijkheid, respect voor vrouwenrechten en alle thema’s waar WO=MEN zich voor inzet.