Actueel | In de media

terug

COVID-19 vergroot druk op vrouwen

2020-04-24
 
Corona, COVID-19, houdt op dit moment de wereld in haar greep. In toenemende mate verschijnen er zorgwekkende artikelen over de impact van deze pandemie op de rol van vrouwen. Laila Ait Baali en Sander Hehanussa praten met het Els Borst Netwerk over de gevolgen. 
 
 
Laila Ait Baali en Sander Hehanussa, dank dat jullie in deze ongekende tijden tijd voor ons willen maken. Kunnen jullie je eerst even voorstellen voordat we de inhoud induiken? 

Laila: "In januari van dit jaar ben ik begonnen als directeur van WO=MEN Dutch Gender Platform en daarvoor was ik bijna 5 jaar de politiek coördinator van het netwerk.” 
 
Sander: "Als programmamanager gender en duurzame economie volg ik de ontwikkelingen van gender(on)gelijkheid binnen internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen, handel en investeringen en vrouwelijk ondernemerschap." 
 
Corona houdt de wereld in haar greep. In toenemende mate verschijnen er zorgwekkende artikelen over de impact van deze pandemie op de rol van vrouwen. Hoe kijken jullie hiernaar?
 
"De COVID-19 crisis houdt ons inderdaad in de greep. Wereldwijd nemen overheden ingrijpende maatregelen om de verspreiding van het virus te beperken. Terecht en noodzakelijk. Echter sommige overheden maken misbruik van de crisis. Victor Orbán greep in Hongarije de pandemie aan voor alleenheerschappij. Orbán heeft de afgelopen jaren al tal van maatregelen rond tegengaan gendergelijkheid en vrouwenemancipatie doorgevoerd. Zo schafte hij genderstudies af en promoot hij actief dat vrouwen meer kinderen baren en voor het gezin zorgen.  Zonder parlement staat hem weinig in de weg om de rechten van vrouwen terug te dringen en het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat hij de autocratie gaat gebruiken om zijn conservatieve regime verder door te voeren", aldus Laila.
 

 
Lees hier het volledige interview
Lees meer
Delen:
Kennisbank

In de Kennisbank vind je meer informatie over wereldwijde gendergelijkheid, respect voor vrouwenrechten en alle thema’s waar WO=MEN zich voor inzet.