Actueel | Nieuws

terug

Af van afhankelijke verblijfsvergunning

08-12-2022
Vrouwen en mannen die een verblijfsvergunning krijgen op basis van de verblijfsvergunning van hun partner, zijn vijf jaar lang juridisch afhankelijk van hun partner. In de praktijk werkt deze jarenlange afhankelijkheid regelmatig belemmerend voor de zelfstandigheid en autonomie van nieuwkomers. De ongelijke machtspositie, waarin de partner de macht heeft om te bepalen of de huwelijksmigrant in Nederland kan blijven, brengt tal van risico’s met zich mee. Zoals de kans dat partners in een geweldsrelatie, geen melding of aangifte durven te doen, uit angst terug naar het land van herkomst te worden gestuurd.   
 
Dat dit een probleem is, wordt al jaren aangekaart door maatschappelijke organisaties, waaronder het Platform Zelfbeschikking en Verblijfsrecht, Vluchtelingen-Organisaties Nederland en WO=MEN Dutch Gender Platform. In het meest recente Nationaal Actieplan rond Vrouwen, Vrede en Veiligheid (NAP 1325-IV) committeerde het kabinet zich aan betere voorlichting zodat asielzoekers die in Nederland aankomen in elk geval onafhankelijke verblijfsvergunningen aanvragen.  
 
In een brief aan de Kamer in aanloop van het wetgevingsoverleg Integratie en maatschappelijke samenhang op 21 november, vroeg een collectief aan maatschappelijke organisaties wederom aandacht voor deze problematiek. Zie de brief hier.
 
Neem voor meer informatie contact op met Anne-Floor Dekker.  
terug
Delen:
Kennisbank

In de Kennisbank vind je meer informatie over wereldwijde gendergelijkheid, respect voor vrouwenrechten en alle thema’s waar WO=MEN zich voor inzet.