Actueel | Nieuws

terug

DCDD ontwikkelt Quick Guide Towards Disability Inclusive Humanitarian Action

19-08-2021
Mensen met een handicap ondervinden vaak hindernissen bij de toegang tot humanitaire hulpprogramma's. Tijdens rampen is hun sterftecijfer twee tot vier keer hoger dan dat van mensen zonder handicap. Bovendien worden de extra risico's van geweld en misbruik, waar vrouwen en kinderen met een handicap doorgaans al mee worden geconfronteerd, vergroot in tijden van conflict en rampen. Om ervoor te zorgen dat niemand achterblijft, moeten we stappen ondernemen om deze risico's te verminderen door gelijke toegang tot en deelname aan humanitaire actie te verbeteren.
 
Dit vereist een bewuste inspanning van alle humanitaire actoren. Gelukkig hoeft geen enkele organisatie zelf het wiel van inclusie uit te vinden. Er zijn kaders, IASC guidelines en instrumenten die op basis van ervaring gezamenlijk zijn ontwikkeld door humanitaire actoren en mensen met een handicap. Het belangrijkste is om gewoon te beginnen. Om een principiële verbintenis aan te gaan voor inclusie van mensen met een handicap en om stappen in die richting ondernemen. 
 
Daarom heeft DCDD de Quick Guide: Towards Disability Inclusive Humanitarian Action ontwikkeld. In deze korte handleiding hebben ze de belangrijkste dingen verzameld die je moet weten, plus de praktische tools en bronnen om de juiste stappen te nemen. Het kan programmamanagers, voorstelontwikkelaars en veldcoördinatoren die betrokken zijn bij de ontwikkeling, implementatie, monitoring en evaluatie van humanitaire actieprogramma's helpen om de tools te vinden die ze nodig hebben.
 
Lees de guide hier. 
terug
Delen:
Kennisbank

In de Kennisbank vind je meer informatie over wereldwijde gendergelijkheid, respect voor vrouwenrechten en alle thema’s waar WO=MEN zich voor inzet.