Actueel | Nieuws

terug

De Nederlandse Vereniging van Banken publiceert nieuwe sector standaard voor NGO’s

07-09-2023
De Nederlandse Vereniging van Banken publiceerde vandaag de eerste Sector Standaard voor risico-gebaseerd klantenonderzoek bij NGO’s. De intentie is dat NGO's straks minder last zullen hebben van het klantonderzoek door de bank als de risico’s op witwassen of terrorismefinanciering laag zijn.  
 
NGO's, ook leden van WO=MEN, ervaren al jaren drempels bij het regelen van hun bankzaken als gevolg van het klantonderzoek dat banken doen om te voorkomen dat zij per ongeluk terrorisme of witwassing financieren. Al in 2013 kaartten NGO's deze problemen aan bij banken en het ministerie van Financiën. In 2019 publiceerde WO=MEN daar samen met Human Security Collective dit onderzoek over. In 2022 besloot de NVB daarop nieuwe richtlijnen voor banken te ontwikkelen.    
 
De NVB heeft in de afgelopen maanden in nauwe samenwerking met de betrokken brancheorganisaties, waaronder Goede Doelen Nederland, WO=MEN, Partinen Human Security Collective, en in afstemming met het Ministerie van Financiën en DNB gewerkt aan de nieuwe Sector Standaard. Met deze eerste Sector Standaard heeft de NVB met NGO-platforms en brancheorganisaties de factoren in kaart gebracht om te bepalen waar de echte risico’s op witwassen en terrorismefinanciering zitten, zodat het klantonderzoek door banken hier op kan aansluiten en de impact voor deze sector hopelijk minder wordt. 

Om bij het klantonderzoek een goede inschatting te maken van de risico’s beschrijft de Standaard een aantal risicoverlagende en risicoverhogende factoren. Als de klant bijvoorbeeld de financiële jaarrekening openbaar maakt, is dat een risicoverlagende factor. Of als een goede doelen organisatie een CBF-keurmerk heeft dan is dat ook een risicoverlagende factor. In deze Sector Standaard worden zo duidelijke richtlijnen gegeven voor gericht onderzoek dat uitgaat van de insteek ‘meer waar nodig, minder waar het kan.’  
 
Tijdens de presentatie van de richtlijnen, zegt NVB-voorzitter Medy van de Laan dat "met deze standaard kunnen banken sneller beoordelen of een NGO bonafide is en sneller ontspannen."  
 
Vanaf eind 2023 verwacht de NVB dat de nieuwe richtlijnen door banken worden gebruikt. In juni 2024 zal de NVB met banken evalueren of het regelen van bankzaken eenvoudiger is geworden. Ook WO=MEN houdt dit met onze partners nauw in de gaten, en nodigt leden en partners van harte uit signalen tussentijds met ons te delen.   
 
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Anne-Floor Dekker, programma manager Gender, Vrede en Veiligheid. Of lees de volledige NVB Sector Standaard hier.  
lees meer
Delen:
Kennisbank

In de Kennisbank vind je meer informatie over wereldwijde gendergelijkheid, respect voor vrouwenrechten en alle thema’s waar WO=MEN zich voor inzet.