Actueel | Nieuws

terug

Hulporganisaties kunnen moeilijk geld overmaken door anti-terrorismeregels

24-08-2021
Hulporganisaties hebben last van strenge regels die onder meer terrorismefinanciering moeten tegengaan. Samen met Human Security Collective deed WO=MEN in 2019 onderzoek naar het probleem, dat toen ook al speelde. Toen constateerden wij dat ruim 70% van de respondenten regelmatig tegen bancaire problemen aanloopt. Zo zijn er transacties die te laat of niet aankomen,  of een continue stroom aan administratieve vragen. Er worden zelfs rekeningen bevroren, of mogen niet geopend  worden.

Sindsdien is er - met name voor kleine organisaties - weinig verbeterd, blijkt ook uit een rondgang van de NOS. Banken verwijzen naar de Nederlandse toezichthouder, en die verwijst naar nationale en internationale richtlijnen. Om noodhulp en ander cruciaal werk zoals vredes- en mensenrechtenwerk door gang te laten vinden, moeten NGOs en banken uit deze impasse komen.
 
Lees hier het NOS artikel


terug
Delen:
Kennisbank

In de Kennisbank vind je meer informatie over wereldwijde gendergelijkheid, respect voor vrouwenrechten en alle thema’s waar WO=MEN zich voor inzet.