Actueel | Nieuws

terug

Nederland moet zich uitspreken tegen ongefundeerde beschuldigingen tegen zes Palestijnse organisaties

02-11-2021
Tweeëndertig organisaties in Nederland, waaronder WO=MEN, maken zich grote zorgen over en veroordelen de beslissing van  het Israëlische ministerie van Defensie op 19 oktober jl. om de Palestijnse organisaties Addameer, Al-Haq,  Defense for Children Palestine, Union of Agricultural Work Committees, Bisan Center for Research and  Development, en Union of Palestinian Women Committees tot terroristische organisaties te verklaren. Dit schrijven zij in een brief aan de Minister van Buitenlandse Zaken, Ben Knapen, en aan de commissie buitenlandse zaken van de Tweede Kamer.
 
Het  besluit heeft grote gevolgen voor deze organisaties, die jarenlange partners van zowel Nederlandse ngo’s  als het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn. De Israëlische autoriteiten hebben geen  bewijs geleverd om deze beschuldigingen te onderbouwen. Nederland moet de ongefundeerde  beschuldiging tegen deze organisaties publiekelijk veroordelen en de Israëlische regering oproepen de  beslissing per direct in te trekken, aldus de organisaties.
 
"Deze beslissing komt in een reeks van geïnstitutionaliseerde praktijken die erop gericht zijn Palestijnse mensenrechten-ngo's en mensenrechtenverdedigers de mond te snoeren, hen op internationaal niveau het zwijgen op te leggen, hun werk uit te putten en hun middelen aan te tasten', zegt Algemeen directeur van Al-Haq, Shawan Jabarin, in de brief. 
 
De organisaties ondersteunen het verzoek van de Palestijnse organisaties tot internationale solidariteit en roepen Nederland onder meer op om haar (financiële) steun aan huidige Palestijnse partnerorganisaties voort te zetten en ervoor te zorgen dat Nederlandse banken en financiële instellingen deze veroordeling door de Israëlische regering niet opvolgen.
 
Lees de volledige brief hier
 
Lees ook: ‘Het lukt Israël niet om van ons af te komen, dus nu zijn we op een terreurlijst geplaatst’
terug
Delen:
Kennisbank

In de Kennisbank vind je meer informatie over wereldwijde gendergelijkheid, respect voor vrouwenrechten en alle thema’s waar WO=MEN zich voor inzet.