Actueel | Agenda

terug

Debat over de toekomst van Irak

Datum: 08-06-2021
Tijd: 4-5.30pm (CEST)
Locatie: online

Het Nederlands Instituut voor Meerpartijen Democratie (NIMD) en het Grote Midden Oosten Platform organiseren op 8 juni een debat over de toekomst van Irak.
 
Er lijkt iets meer ruimte in Irak te komen voor tegengeluiden, maar die wordt overschaduwd door bedreigingen en geweld tegen protesteerders. De overgang naar een democratische rechtstaat is dus wel begonnen, maar het land heeft nog een lange weg te gaan.
 
De internationale gemeenschap, ook Nederland, kan daarbij helpen. De toekomst van Irak raakt immers niet alleen de Irakezen. We moeten met elkaar blijven zoeken naar manieren om de lokale bevolking te ondersteunen bij hun pogingen tot hervormingen.
 
Het programma
In een gesprek over Irak kan de rol van de VN niet ontbreken. Daarom zijn we erg blij met de aanwezigheid van VN-gezant Jeanine Hennis-Plasschaert. Zij zal ingaan op de uitdagingen van de VN-missie in Irak (UNAMI) en daarbij stilstaan bij de kansen voor hervormingen.
 
Onze tweede gastspreker, arabiste en juriste Laila al-Zwaini, gelooft enorm in de kracht van de jongeren. Zij ziet tussen alle chaos en geweld door een groeiende maar onderbelichte civiele beweging ontstaan. Het arabische woord voor civiel is 'madaniya' en dit begrip, dat geworteld is in de eigen culturele waarden en tradities, zou volgens haar leidend kunnen zijn in de opbouw van Irak als hun thuisland.
 
De bijeenkomst wordt ingeleid door Erwin van Veen (Clingendael). Hij zal een analyse te geven van de politieke, economische en sociale ontwikkelingen in Irak die van invloed zijn op de transitie. Ook Tweede Kamerleden Ruben Brekelmans (VVD) en Kati Piri (PvdA) zullen hun kijk op de toekomst van Irak delen.
 
De bijeenkomst is online live te volgen en wordt gemodereerd door Mark Snijder, zelfstandig adviseur en redacteur. Registreer hier. U ontvangt dan voorafgaand de link om de bijeenkomst bij te wonen.
Delen: