Actueel | Agenda

terug

Werk maken van politieke participatie

Datum: 29-09-2023
Tijd: 10.00 – 13.00 uur (inloop om 09.30 uur)
Locatie: Humanity Hub, Fluwelen Burgwal 58, 2511 CJ in Den Haag

Gender Meer Partijen Initiatief evenement over politieke participatie van vrouwen en meiden, in Nederland en wereldwijd  
 
De aandacht voor politieke participatie van vrouwen en meiden in al hun diversiteit groeit. Een belangrijke verandering om uitdagingen zoals de klimaatcrisis, gewapende conflicten en groeiende druk op mensenrechten daadwerkelijk het hoofd te kunnen bieden. Zowel wereldwijd als in Nederland.   
 
Verandering begint met actie. In navolging van het thema van SDG Action Week 2023 – Act Together Now – gaat het Gender Meer Partijen Initiatief (Gender MPI) graag met jullie in debat over politiek leiderschap van vrouwen en meiden in al hun diversiteit, om te bespreken wat de politiek en wij hiervoor kunnen doen! Met een schuin oog op de nieuwe Tweede Kamerverkiezingen. Want woensdag 22 november komt snel dichterbij.  
 

Programma 
Het Gender MPI evenement wordt geco-host door niemand minder dan Tweede Kamerleden Songül Mutluer (PvdA) en Derk Boswijk (CDA). Met Songül gaan we in gesprek over de politieke representatie in Nederland en de internationale emancipatieagenda komende jaren. Met Derk zullen we ingaan op het belang van het betrekken van lokale gemeenschappen in ons buitenlandbeleid.  
 
Tijdens twee paneldiscussies gaan we dieper in op politieke participatie vanuit zowel de nationale als internationale blik, met sprekers zoals Carline van Breugel (Kandidaat Kamerlid D66), Shirodj Raghoenath (Emancipator), Ines Kostić (Kandidaat Kamerlid PvdD) en Husna Jalal (Afghaanse vrouwenrechtenactiviste). Voor meer informatie over de sprekers, klik hier
 
Vragen die aan bod zullen komen zijn: hoe kunnen we de barrières doorbreken waar vrouwen in al hun diversiteit in Nederland tegenaanlopen om politiek actief te zijn? Wat is nodig voor een betere representatie van vrouwen en meiden bij besluitvorming gericht op bijvoorbeeld klimaatonderhandelingen of vredesprocessen?  
 
De moderatie is in handen van Laila Ait Baali, directeur WO=MEN Dutch Gender Platform.
 
Bij deze bijeenkomst zit een vegetarische lunch inbegrepen. 
 
Dit evenement vindt plaats bij Humanity Hub. Fluwelen Burgwal 58, 2511 CJ in Den Haag. Meld je aan via deze link


09:30 – 10:00 Inloop 

10:00 – 10:10 Welkomstwoord, introductie Gender MPI en alliantie Politica
door moderator Laila Ait Baali 

10:15 – 10:30 Gesprek co-hosts Songül Mutluer en Derk Boswijk 

10:30 – 10:40 Interactief tussendoortje  

10:40 – 11:15 Panel discussie ronde 1: vrouwen in de politiek & feministisch leiderschap
Songüel Mutluer
Carline van Breugel
Shirodj Raghoenath 
 
11:15 – 11:50 Panel discussie ronde 2: belang van lokale gemeenschappen
Derk Boswijk
Ines Kostić 
Husna Jalal


(Het tweede panel zal in het Engels zijn!)
 
11:50 – 12:00 Afsluiting & reflectie 
 
12:00 – 13:00 Lunch & napraten 


Dit Gender Meer Partijen Initiatief evenement is een samenwerking tussen het Gender MPI, WO=MEN Dutch Gender Platform en Alliantie Politica. 

Delen: