Actueel | Nieuws

terug

Oproep vernieuwing mandaat onafhankelijke SOGI expert VN

21-06-2022

Samen met ruim 1,000 organisaties uit 134 landen en territoria heeft WO=MEN een oproep aan de VN gesteund om het mandaat te vernieuwen van de Onafhankelijk Expert die zich bezig houdt met het tegengaan van geweld en discriminatie op basis van seksuele orientatie en gender identiteit (ookwel IE SOGI genoemd). Deze oproep werd vorige week gedaan tijdens de 50ste zitting van de VN Mensenrechtenraad (HRC) in Geneve. #RenewIESOGI 

 

In de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens staat dat alle mensen "vrij en gelijk in waardigheid en rechtenworden geboren. Toch zien we wereldwijd nog veel discriminatie en geweld niet alleen gericht op vrouwen, maar ook vaak vanwege iemand’s  (echte of vermeende) seksuele orientatie of gender identiteit (SOGI). In 68 landen is seks tussen twee mensen van hetzelfde geslacht strafbaar. Soms staat hier zelfs de doodstraf op. Trans en gender-nonconforme personen ervaren veel geweld en lopen een verhoogd risico om vermoord te worden. Het is duidelijk dat het mandaat nog steeds essentieel én urgent is.  

Om hier effectiever vooruitgang op te krijgen werd in 2016 voor het eerst, voor een termijn van drie jaar, een Onafhankelijk Expert aangesteld door de VN Mensenrechtenraad. In 2019 werd het mandaat met drie jaar vernieuwd. Op dit moment is Victor Madrigal-Borloz de Onafhankelijk SOGI expert.  

De taken van de IE SOGI zijn 

  • Onderzoek doen en zichtbaarheid creeeren voor het geweld ervaren door LHBTI+ personen  
  • Lidstaten adviseren over de nodige acties om discriminatie en geweld tegen te gaan en te bestraffen 

Ook diverse WO=MEN leden (of hun hoofdkantoor), waaronder CHOICE for Youth & Sexuality, Hivos, MenEngage Alliance, Oxfam en WILPF, tekenden mee. 
 
Lees de volledige verklaring (in het Engels) hier 

Korte videos met uitleg over deze Onafhankelijk SOGI Expert vind je hier en hier. 

terug
Delen:
Kennisbank

In de Kennisbank vind je meer informatie over wereldwijde gendergelijkheid, respect voor vrouwenrechten en alle thema’s waar WO=MEN zich voor inzet.