Actueel | Nieuws

terug

Wel of niet een bankrekening? Banken geven inzicht in risicoweging

18-04-2023
WO=MEN voert sinds 2016 gesprekken met financiële instellingen over de problemen die onze leden ervaren met het overmaken van geld naar lokale partners, of het openen van een zakelijke rekening. Samen met Human Security Collective onderzochten we in 2018 en 2019 de problemen die onze leden en partners ervaren. Daaruit bleek dat het leeuwendeel van onze leden en partners te maken hebben met derisking maatregelen van banken.
 
Ofwel: banken nemen voorzorgsmaatregelen zodat zij niet per ongeluk de financiering van terrorisme faciliteren. Een bank weigert dan bijvoorbeeld een overboeking, of wil een rekening niet openen als zij inschatten dat er een te hoog risico bestaat dat daarmee terrorisme wordt gefinancierd. Vooral organisaties die in crisis- en conflictgebieden werken met lokale staf en partners ondervinden hier de gevolgen van. Zoals noodhulporganisaties die geld willen sturen naar hun lokale staf in Syrië om goederen in te kopen of hun salaris te betalen. Maar ook kleine vrouwenrechtenorganisaties die veel met vrijwilligers werken, krijgen ermee te maken.
 
WO=MEN bespreekt de negatieve gevolgen voor haar leden in rondetafels, oa voorgezeten door HSC, waar ook de Nederlandse Bank, de Vereniging van Nederlandse Banken, de ministeries van Financiën, Buitenlandse Zaken en Justitie & Veiligheid, het CBF, Goede Doelen Nederland en Partin aanschuiven. Een concrete uitkomst van deze rondetafels is dat banken nu meer inzicht geven in hoe zij inschatten of een klant of een overboeking risicovol is. Dat was voorheen een grote black box.
 
Zoals de ABN Amro indeze portal voor maatschappelijke organisaties. Zie hier in het Engels. Ook heeft de Vereniging van Nederlandse Banken een informatiepagina gelanceerd. Deze informatie kan organisaties helpen in betere voorbereiding als je een overboeking wilt doen, of als je een zakelijke rekening wil openen. Tegelijk lost het de overmatige derisking van banken nog niet op. Daarover blijven we in gesprek met banken, de toezichthouder (DNB) en de wetgever. Een lichtje aan de horizon zijn de nieuwste richtlijnen van de European Banking Authority over hoe om te gaan met bepaalde risico’s van maatschappelijke organisaties.
 
Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je suggesties? Neem dan contact op met Anne-Floor Dekker.
terug
Delen:
Kennisbank

In de Kennisbank vind je meer informatie over wereldwijde gendergelijkheid, respect voor vrouwenrechten en alle thema’s waar WO=MEN zich voor inzet.